• Evenemang idag
Onsdag
27
November 2019
Kungsbacka Teater Kungsbacka

Cullberg - Figure a Sea

Dansföreställningen Figure a Sea är ett samarbete mellan några av avantgardekulturens mest legendariska namn. I föreställningen medverkar dansarna i ett konstnärligt kultmöte mellan några av scenkonstens allra största: koreografen Deborah Hay och kompositören Laurie Anderson.
I Figure a Sea betraktas dansaren och scenen som ett hav av oändliga möjligheter. Koreografin rör sig mellan att vara tekniskt skicklig och minimalistisk i sitt uttryck. Inget händer av en slump. Hay utmanar, utan att förminska, dansarens intelligens, skönhet och snabbhet. Lätthet, exakthet, synlighet, mångtydighet och jämnhet är verkets ledord.
Figure a Sea hade världspremiär på Dansens Hus i Stockholm 2015. Nu kommer föreställningen till Kungsbacka Teater.
Om koreografen
Amerikanska Deborah Hay (född 1941 i Brooklyn) har uppnått ikonstatus bland koreografer. Rotad i 1960-talets experimentella Judson Dance Theatre i New York har hon samarbetat med Merce Cunningham, John Cage och Robert Rauschenberg. Hay prövar alltid synen på dans och hon var en av de första att använda vardagliga rörelser som en del i arbetet vilket blev en milstople i danshistorien.
– Figure a Sea är som en meditation över seendet. Att se musik, flytande händelser, synkroniseringar, kollektiv och överraskningar. Det är en plats för självreflektion, att se sig själv se, säger Deborah Hay om sitt verk för Cullbergbaletten.
Om kompositören
Laurie Anderson (född 1947 i Glen Ellyn, Illinois) började sin karriär som skulptör och performanceartist i slutet av 1960-talet. Tidigt i sin karriär var hon verksam som illustratör och konstkritiker. Hon är banbrytande inom den elektroniska musiken och har skrivit både populär- och konstmusik och samarbetat med bland andra William Burroughs, Peter Gabriel och Lou Reed. Sedan 1975 har hon gett ut sju album. Anderson spelar flera instrument, bland hennes främsta är olika varianter av fiol. O Superman från 1981 är en av hennes mest kända sånger som också nådde så högt som till en andraplats på den brittiska topplistan.

Pressklipp:
SF Gate: ” …ett extraordinärt nytt verk.”
Bachtrack: ”existentiellt, ömt och slutligen fruktansvärt gripande, fruktansvärt mänskligt.”
Seen and Heard International: ”Kvällen var ovanlig och udda – modest, kontemplativ, och intelligent. Den tillfredsställde själen i dessa hårda tider.”
Tanz: ”Figure a sea är ett subtilt och fint verk, också genialt och extremt uppiggande.”
Berliner Zeitung: ”Så ung, så fräscht, så vaket. Samtida dans som Figure a Sea ser man sällan.” ”Det här verket skulle ha öppnat festivalen, det är representativt och samtidigt viktig konst och en chock.”
Dagens Nyheter: ”Storartat, skickligt och stilla” ”Koreografen Deborah Hays samarbete med Cullbergbaletten är ett lyckokast. ”Figure a Sea är en tankeväckande, flödande och mycket vacker föreställning.”
Danstidningen: ”En perfekt föreställning”
Aftonbladet: ”Sådan dans låter sig svårligen översättas till andra ord än superlativ”
Expressen: ”Den perfekta stormen på det härliga havet”. ”Imponerande är ett för svagt ord.”
Sveriges Radio P1, Kulturnytt: ”60 minuter renhet, skönhet, kropp”
Koreograf: Deborah Hay
Kompositör: Laurie Anderson
Scenografi och ljusdesign: Minna Tiikkainen
Ljuddesign: Martin Ekman
Kostym: Marita Tjärnström
Assistenter till koreografen: Mira Mutka, Laurent Pichaud
Repetitionsledare: Lisa Drake
Foto: Urban Jörén
Längd: ca 60 minuter. Ingen paus
Servering finns.
Biljettkassan och serveringen öppnar 1 timme innan föreställningen.
Handikapp och ledsagarbiljetter bokas genom Kungsbacka Turistbyrå 030-834595
Arrangör: Rum för Dans

Biljetter & tider

Det här evenemanget har passerat sitt slutdatum eller är borttaget och går därför inte längre att boka.
Boenden närmast Kungsbacka Teater natten mellan 26 och 27 Februari.
I samarbete med Booking.com. Visa fler alternativ
KARTA
Visar platsen där evenemanget utspelar sig(Kungsbacka Teater). Positionen är angiven av den som lagt upp evenemanget. Cullberg - Figure a Sea, Kungsbacka Teater

POPULÄRT I Kungsbacka JUST NU:

Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang

HITTA EVENEMANG & BILJETTER

På Kungsbacka.com kan du söka evenemang, biljetter och tillställningar från stora och små arrangörer i Kungsbacka. Skriv in ett namn, välj datum eller bara tryck på sök.

Namn (Valfritt)

Från

Till

Välj leverantör

Nöje.se   Tickster   Showtic   Biljettforum   Ticketmaster   Facebook

Sortera efter

 

Februari